Foto: SVT

De tar sig 40 mil – med skidor och hund

Publicerad

I morgon, torsdag, startar det 40 mil långa Vindelälvsdraget. Med start i Ammarnäs ska de tävlande under fyra dagar ta sig till Vännäsby och i år firar dessutom tävlingen 30-årsjubileum.

Inför starten är 31 lag anmälda till årets tävling. Arrangörernas förhoppning är att kunna köra hela vägen från Ammarnäs till målgången i Vännäsby då man tidigare år har brottats med bland annat snöproblem, vatten på spåret och erodering av viktiga uppfarter från älven.

Under en fyra dagar lång stafett, som totalt är 40 mil, ska de tävlande färdas med skidor och hund längs den outbyggda Vindelälven. Totalt är det 30 sträckor om sex kilometer till drygt två mil.

Lyckseles Emma Ritzén tävlar tillsammans med hunden Ajax. Hon har åkt flera gånger tidigare, men är lika taggad inför årets lopp.

– Just när man står där och väntar och får förvarning om att lagkamraterna är på väg in, det är så spännande. Man bara pirrar och det är så himla spännande att bara få ge sig iväg, säger hon.

”När man väl satt igång är det bara att kötta”

Nyckeln till ett bra lopp är att både hund och åkare måste vara vältränade och dra sitt strå till stacken. Om inte åkaren orkar blir det tufft för hunden och vice versa. Emma Ritzén har taktiken klar inför i morgon.

– När man väl satt igång är det bara att kötta, då är man igång. Går första dagen bra har man feeling resten av veckan, säger hon.

Förra årets drag vann Sundsvalls BHK lag1, före Hamar TK med tävlingens minsta vinstmarginal genom tiderna, 1 minut och 20 sekunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.