Det är forskare i Umeå och Uppsala som har funnit att rester av Tamiflu i miljön kan göra influensavirus i fåglar resistenta.
Influensa är en virusorsakad luftvägsinfektion som sprider sig snabbt och ger upphov till omfattande epidemier. En allvarlig influensapandemi är ett stort hälsoproblem och behandling med antivirala läkemedel är en viktig del av det skydd som samhället har. Och där är Tamiflu det mest använda läkemedlet.
Utsöndras i urinen
– Våra resultat visar att Tamiflus aktiva metabolit som utsöndras med människans urin inte bryts ner i traditionella reningsverk. Vi har kunnat spåra Tamiflu i flodvatten i Japan under säsongsinfluensan 2007/08 samt i Europa under influensapandemin 2009. Japan är det land som använder mest antivirala läkemedel i världen vid säsongsinfluensa, säger Hanna Söderström, miljökemist och forskare vid Umeå universitet.
Med utgångspunkt att simänder är den naturliga värden för influensavirus och att änderna ofta finns nära reningsverken har forskarna undersökt om influensavirus hos änder som utsätts för Tamiflu i bad- och dricksvatten utvecklar resistens.
Döda fåglar i Sverige
– När änder får simma i vatten med miljörelevanta koncentrationer utvecklar deras influensavirus resistens. Om ett resistent influensavirus sprids till människor och orsakar en pandemi är det ett allvarligt hot mot folkhälsan eftersom det tar många månader att tillverka vaccin. Vi är därför hänvisade till användning av antivirala läkemedel vid en pandemis första våg, säger Josef Järhult, infektionsläkare och forskare vid Uppsala universitet .
Fågelinfluensan har brutit ut ett flertal gånger i världen under 2000-talet. Bland annat hittades fyra döda fåglar med den aggressiva formen av influensaviruset H5N1 norr om Oskarshamn 2006.