Vaccin till anställda eller inte – så resonerar arbetsplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Med influensatider på ingång erbjuder en del arbetsplatser vaccination till sina anställda, särskilt de som jobbar med personer inom olika riskgrupper. Vaccination kan ha flera fördelar som lägre sjukfrånvaro och bättre arbetsklimat. Men arbetsgivare resonerar olika kring vaccination, visar SVT:s rundringning.

– Det känns bra att erbjuda medarbetarna det här, det är viktigt både för riskgrupperna och för de själva, säger Louise Lundholm som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Skellefteå kommun, där man inom vård och omsorg erbjuds fri vaccination.

Balticgruppen som äger köpcentret Utopia i Umeå har erbjudit vaccin till sina anställda i flera år. De inhyrda butikerna i centret måste dock stå för det själva.

– Vi har en väldigt låg sjukfrånvaro, den ligger nere på ungefär 0,65 procent. Jag tycker siffrorna visar på att satsningar med friskvård lönar sig, säger Susanne Waleij som är HR-chef på Balticgruppen.

Hon vet däremot inte hur många som går till jobbet fast att man är sjuk och dålig.

– Men jag tycker det är viktigt att jobba förebyggande med hälsa och friskvård för att man ska kunna skapa bra förutsättningar för sin personal, säger Waleij.

”Finns inga rekommendationer”

Andra erbjuder inte vaccination, till exempel Norrmejerier.

– Nej vi det går vi inte ut med, det finns inga rekommendationer för att vaccinera friska människor. Det händer väl typ en gång vart tionde år att någon ur personalen efterfrågar det, men jag tycker att resurserna bör riktas mot de som behöver det, säger Björn Jonsson som är HR-chef.

På Nilaskolan i Malå resonerar personalchefen Lars Eklund liknande.

– Nej det har aldrig varit på tapeten, det känns inte aktuellt. Vanliga friska människor behöver det inte, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.