Emelie Eliasson, Amanda Lindblom och Sandra Hjelte, alla elever i årskurs 2 på Norsjö gymnasium. Foto: Robert Tedestedt

Norsjö gymnasium stoppar intagning

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Norsjö beslutade under förmiddagen att inga elever ska tas in på gymnasiet nästa läsår.

Formellt läggs inte gymnasiet ned, men till hösten kommer det bara att finnas elever kvar i tredje årskursen på de nationella programmen, eftersom det inte heller förra året togs in några nya elever. Beslutet togs med röstsiffrorna 8-1. Kristdemokraterna var det enda parti som röstade mot en nedläggning.

– Jag har jobbat här från starten 1994. Som mest var här 118 elever. Jag trodde inte att jag skulle uppleva det här, konstaterare en bedrövad rektor Elisabeth Israelsson.

Såväl elever som rektor och lärarfacket är kritiska till beslutet och menar att politikerna borde ha väntat in en andra sökomgång. Man hade satt den undre gränsen vid 12 sökande, men bara nio elever sökte till gymnasiet.

– Det här är en bra skola med bra utbildning och god stämning. Att stoppa intagningen innebär en uppmaning att flytta härifrån, säger elevrådets ordförande Amanda Lindblom.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.