Inga pengar tillbaka för yranbiljetter

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset drabbar samhället på nästan alla plan. Umeås stolthet Brännbollsyran flyttar hela festivalen från 28-30 maj till 3-5 september. Ett gissel för både arrangörer och besökare och de som redan köpt biljett men har förhinder på det nya datumet kommer inte att få tillbaka pengarna av arrangören.

SVT har sökt festivalarrangörerna för en filmad intervju men Festival Director David Arkhult hälsar att man avböjer på grund av tidsbrist. I ett mail skriver Arkhult:

”Branschen är under extrem press och vi uppskattar allt stöd vi får av besökare. Vi är solidariska med våra branschkollegor som idag blöder och följer branschorganet Svensk Lives rekommendationer för evenemang. Inställda arrangemang kan återköpas, Flyttade arrangemang som genomförs gäller gamla biljetter till. Det går även bra att sälja vidare köpta biljetter på en andrahandsmarknad då biljetterna inte är personliga.”

Svårt att sälja biljetterna

På Blocket finns just nu ett flertal annonser om festivalbiljetter till försäljning. Flera lades ut i mitten av mars men har ännu inte blivit sålda. En som försöker sälja sin biljett är studenten Margit Jonsson i Umeå. Hon lade ut sin biljett i slutet av mars till ett reducerat pris men har ännu inte fått napp. Hon har också hört av sig till arrangören om eventuell återbetalning.

– De sa att man inte får tillbaka pengarna men att det går bra att sälja biljetten själv. Jag ifrågasatte det eftersom många kommer att sälja biljetter samtidigt men de sa att det kommer att bli enkelt att sälja ju närmare vi kommer det nya festivaldatumet, så jag hoppas det, säger Margit Jonsson. 

Enligt festivalarrangörens hemsida kommer 21 av 22 bokade artister att spela på de nya datumen. De som köpt 2-dagarsbiljett kommer enligt arrangören att erbjudas fri uppgradering till ett 3-dagarspass eftersom en del artister kommer att byta speldag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.