Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör verksamhetschefen om smittoläget bland de anställda. Foto: SVT

Ökad smittspridning bland personal på äldreboenden i Umeå: ”Dubbelvaccinerade och symtomfria”

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun har de senaste veckorna sett en ökning av covid-19 bland personalen på äldreboendena. Enligt kommunen är personerna som testats positivt i de flesta fall dubbelvaccinerade och i många fall symtomfria.

– Det är en oroväckande trend. Det är jobbigt för alla inblandade. Man vill inte vara den som sprider smittan, säger Björn Hammar, verksamhetschef, hälso- och sjukvård.

Under september och oktober rapporterades tio dödsfall i samband med en covidinfektion i Västerbotten – minst fem av dem var på äldreboenden.

Nu ser Umeå kommun en ökad smittspridning bland personalen på äldreboenden. Totalt har man registrerat 14 fall den senaste veckan.

– Det är fler än vad vi haft de senaste månaderna. Det handlar om personer som har inga eller lite symtom och är dubbelvaccinerade, säger Björn Hammar, verksamhetschef, hälso- och sjukvård.

Fallen har upptäckts genom screening som gjorts när man haft ett konstaterat fall på någon boende.

– Vi fortsätter att använda skyddsutrustning för att förhindra att brukare smittas och fortsätter med våra rutiner för att förhindra ytterligare smittspridning, säger Björn Hammar.

Inget besöksförbud aktuellt

Vårdhygien har inga planer på att införa besöksförbud på äldreboendena.

– Just nu har vi inga större utbrott i Västerbotten men det är fortfarande en pandemi och läget kan ändras. Det är inget som vi planerar att införa i dagsläget, säger Maria Marklund, medicinsk chef på vårdhygien.

Rekommendationer för besökare

Även om det inte finns ett besöksförbud bör anhöriga och personal på boenden följa riktlinjer som Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen presenterat för säkra besök.

– För att besöken ska vara säkra bör besökare vara symtomfria och inte ha exponerats för covid under de senaste 14 dagarna, säger Maria Marklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.