Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Rent generellt ser vi att unga har en mer positiv inställning till droger, säger Eva Hellgren, rådgivare på Ingången. Foto: Linnea Vennström/SVT

Ingången i Umeå: Förändrad attityd hos unga – ser droger som snabb karriärväg

Uppdaterad
Publicerad

Det är högt tryck hos Ingången i Umeå – alkohol- och drogrådgivning för unga. Under det senaste året har personalen märkt av en attitydförändring hos ungdomarna som söker hjälp.

– Unga har en positiv inställning till droger, säger Eva Hellgren, rådgivare på Ingången.

Den här tiden på året gör många unga sin allkohol- och drogdebut och Ingången tar emot många ungdomar. Trots att narkotikaanvändandet inte har ökat, märker personalen av en ändrad inställning i ungdomarnas syn på droger.

– Det är fler yngre som har inställningen att droger innebär pengar och status. Man beskriver det som en sorts karriärväg, jag ska bli rik och göra pengar, säger Maria Lindahl som jobbar på Ingången.

Droger glamoriseras

Framför allt är det cannabis som blivit allt mer normaliserat.

– När man träffas i sociala sammanhang och röker på eller tar andra typer av droger, det är okej, även om man inte själv gör det, säger Eva Hellgren som tar emot unga på Ingången.

Maria Lindahl tror att det bland annat kan bero på att det finns många influenser som glamoriserar droger. Det är också vanligt att det används narkotika i filmer och serier.

– Istället för att bjuda på champagne, bjuder man på en joint, säger hon.

Får konsekvenser

Att umgås i kretsar där det förekommer droger kan i sig vara en risk, menar Lindahl.

– Har man otur blir det här en så pass positiv upplevelse att man vill fortsätta.

Till ingången kan man vända sig om man är 12-22 år och vill ha rådgivning kring sitt användande av alkohol och droger.

I videon: Hör Eva Hellgren om riskerna med den nya attityden hos unga.

Så ser ungas relation till droger ut

CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, gör varje år en undersökning bland elever i årskurs 9 och år 2 på gymnasiet för att mäta ungas användning av bland annat droger.

Resultat från CAN:s nationella skolundersökning 2022 visar att ungas narkotikaerfarenhet ligger på ungefär samma nivå som under de senaste 20 åren.

Av niondeklassarna uppgav 6 procent att de någon gång använt narkotika, motsvarande siffra för gymnasieelever var 15 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.