Det verkar som om kräftpesten stannar i Skellefteälven. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Provtagning visar – ingen kräftpest i Bureälven

Publicerad

Oron för att kräftpestsmittan i Skellefteälven ska spridas vidare har varit stor, och i början av juli skickades kräftor från Bureälven in på analys. Analysen är nu klar och den kommer med en glädjande nyhet för många.  

– Analysen visar inte på någon smitta av kräftpest i Bureälven, säger Hampus Hällbom, biträdande statsveterinär på statens veterinärmedicinska anstalt.  

Det har genomförts dykningar på två ställen i Skellefteälven för att inventera flodkräftbeståndet. Resultatet visade att det bara fanns döda kräftor i Skellefteälven, men man hittade även levande kräftor i ett sidovatten.  

– Vi hittade en levande kräfta längst ner i ett sidovatten som mynnar ut i älven. Att flodkräftorna tycks överleva i de här sidovattnen tror vi kan ha en betydande betydelse för återväxten av flodkräftorna i Skellefteälven, säger Tony Söderlund, fiskekonsulent Skellefteå kommun.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kräftpest i Skellefteå

Mer i ämnet