Foto: Kolbjörn Lindberg

Ingen kritik efter stängning på kirurgen

Publicerad

IVO har ingen kritik mot Kirurgcentrum på Nus, efter att en avdelning med 20 vårdplatser stängdes akut i januari på grund av personalbrist.

Landstinget i Västerbotten beslutade i januari att hastigt stänga en vårdavdelning med 20 platser vid Kirurgcentrum på Nus, på grund av akut personalbrist. Det saknades då 17-18 sjuksköterskor.

Man hann inte med någon analys innan, men har gjort åtgärdsplaner och riskbedömningar i efterhand. De handlar främst om arbetsmijlön för de anställda, men också om patientsäkerheten för de som vårdades vid Kirurgcentrum.

Får godkänt

Nu kostaterar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter utredning att det inte finns någon anledning till kritik i samband med stängningen. Man bedömer att vårdgivaren har gjort vad som krävts för att trygga patientsäkerheten i en akut situation.

Bara en avvikelse från vårdrutinerna har anmälts som relaterad till stängningen, en utskrivning mitt i natten på grund av platsbrist på hela sjukhuset.

Kan påverka på sikt

IVO utesluter ändå inte att de akuta lösningarna kan få effekter på längre sikt och genom att tränga undan annat, kan komma att hota patientsäkerheten i framtiden. Därför betonar man att det är mycket viktigt att landstinget fortsätter arbeta med att lösa vårdplatsfrågan, för att klara vårdgarantin och bedriva högspecialiserad vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.