Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Behöver ha en lösning” – hör länsveterinär Anneli Grip Hansson om varför de larmar regeringen om problemet. Foto: arkiv/Ida Thellenberg/SVT

Länsstyrelsen i Västerbotten larmar: Saknas jourveterinärer – djurägare kan tvingas avliva sina djur

Publicerad

Det saknas distriktsveterinärer i inlandet som kan hålla uppe jourverksamheten på kvällar och nätter. Detta får stora konsekvenser för djurägare. Nu slår länstyrelsen i Västerbotten larm till regeringen om situationen.

– Djurägare kan tvingas avliva sjuka djur för att de inte får vård, säger länsveterinär Anneli Grip Hansson.

Det är staten som ansvarar för att det finns veterinärservice runt om i hela landet dygnet runt, genom distriktsveterinärerna. Dessa lyder under Jordbruksverket.

Men de senaste åren har det runt om i landet larmats om att detta inte fungerar. Många kliniker lyckas inte rekrytera veterinärer och klarar därför inte av att hålla öppet under kvällar och helger. I Västerbotten- och Norrbotten är problemen som störst i inlandet.

– Vi har tvingats stänga helt i Vilhelmina. På stationen i Lycksele, där vi har plats för sex anställda, är vi idag en anställd och en som arbetar halvtid. I hela inlandet kan vi inte ta emot patienter på kvällar och nätter, säger Matilda Lundberg, klinikchef för distriktsveterinärerna i inlandet.

Smärtgränsen nådd

Nu har länsstyrelsen i Västerbotten gjort en skrivelse till regeringen med budskapet att smärtgränsen är nådd.

– Hela inlandet lämnas utan veterinärservice under beredskapstid. Och dagtid finns endast en person som ska täcka upp hela Västerbottens inland, det är enorma avstånd med flera timmar i bil, säger länsveterinär Annelie Grip Hansson.

Länsstyrelsen varnar för att hela jordbruket i norra Sverige hotas.

– Djurägare kan tvingas avliva sina djur om de inte har tillgång till veterinär, trots att det är djur som skulle kunna tillfriskna efter behandling om de fick hjälp. Det innebär stora ekonomiska avbräck och mycket oro.

Utredning om veterinärer

Det pågår en statlig utredning om hur djurens hälso- och sjukvård ska bedrivas. Landsbygdsministern skriver i ett svar till länsstyrelsen att detta är ett ett steg i att hitta en lösning på problemet.

– Jag vet att Jordbruksverket arbetar hårt för att uppfylla sin uppgift att säkra tillgången till veterinärservice i hela landet. Från regeringens sida arbetar vi för att hitta en hållbar och långsiktig hälso- och sjukvård för djur, skriver Peter Kullgren (KD)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.