Elin Johansson var mycket besviken efter det tidiga uttåget ur OS 2016. Foto: Bildbyrån.

Inget ekonomiskt OS-stöd för Elin Johansson

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen OS-satsning för taekwondo-stjärnan Elin Johansson från Skellefteå. Klubben Soo Shim har meddelat henne att de inte längre kan stötta henne ekonomiskt.

Elin Johansson har länge varit en av Sverige främsta taekwondo-stjärnor. Hon har meriter från både VM och EM och representerat Sverige både i OS i London 2012 och Rio 2016. Under alla dessa år har hon tränat och tävlat för Skellefteå-klubben Soo Shim.

I somras meddelade hon klubben att hon är gravid men att hon vill satsa på OS i Tokyo om två år. Nu har hon fått beskedet från klubben att det blir ingen ekonomiskt stöttning.

”Ingen fortsatt stöttning efter min graviditet”

Så här skriver hon i sociala medier:

”Tidigare idag fick jag ett skriftigt besked ihopkomponerat av klubbens styrelse. Det blir ingen fortsatt stöttning mot OS i Tokyo från föreningens sida efter min graviditet. Den ekonomiska stöttningen drogs in efter överenskommelse mellan mig och styrelsen då jag efter många dagars googlande och samtal med försäkringskassan inte kan hitta några som helst spår av något som stödjer elitidrottande kvinnor som inte kan utöva sin idrott (sitt jobb) under en graviditet. Det var ju bara att dra en djup suck och beklaga sig över detta men jag befann mig då i ett rätt så accepterande stadie. Jag löste ekonomin på annat håll i form av jobb som jag trivs med och det är fine.”

Klubben menar att de inte har råd

Soo Shims styrelseordförande Per-Erik Hedlund förnekar bestämt att det har med hennes graviditet att gör.

– Vi har inte råd helt enkelt. En elitsatsning på en idrottare kostar stora pengar och just nu saknar vi det, säger Per-Erik Hedlund.

Han berättar att SOK, Sveriges Olympiska kommitté, har dragit in bidraget till taekwondo och utan de pengarna finns ingen möjlighet att hjälpa Elin.

– Vi ligger efter med vår hyra, så illa är det. Vi har också flera elitsatsande medlemmar som vi måste tänka på, berättar Per-Erik Hedlund.

Han säger också att dörren inte är helt stängd och de har sagt till Elin att med bättre förutsättningar kan klubben hjälpa Elin på hennes satsning på OS.

Men Elin kollar andra möjligheter.

”Jag kommer såklart titta på andra möjligheter. Det pusslet blir det svåraste hittills att lägga men jag kan ju inte låta bli att prova innan jag ger mig.”, skriver hon på sociala medier.

SVT Nyheter har sökt Elin Johansson som avböjt att kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.