Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör experten om varför det kommer att bli ett dåligt bärår Foto: SVT

”Påtagligt färre insekter” – bärsäsongen hotad

Uppdaterad
Publicerad

I år är det ont om insekter i hela landet. Något som kan göra att det blir svårt att hitta frukt och bär senare i sommar.

– Jag är ganska säker på att det kommer att vara färre bär till hösten, säger Bent Christensen vid Umeå universitet.

Enligt Bent Christensen som är lektor på Umeå universitet inom ekologi, miljö och geovetenskap, så kan det bero på den extremt kalla våren. Det ser likadant ut i hela landet och det är framförallt pollinerande insekter som humlor och fjärilar som minskat drastiskt.

Det finns inte några officiella mätningar men kollegor från Lund och Göteborg som Bent pratat med bekräftar samma bild att det är påtagligt färre insekter.

– Man skulle kunna tro att dem senaste veckornas värme skulle göra att det skulle bli många insekter men det har det inte gjort och det kan jag ärligt talat inte förstå, säger Bent Christensen.

”Fler undersökningar”

Om det är så att det är den kalla våren som påverkat insekterna så är det inte så mycket man kan göra annat än att hoppas att det blir bättre förhållanden nästa år.

– Är det här en effekt av en extrem vädersituation så behöver vi inte vara så oroliga, då kommer det att se bra ut igen nästa år. Men är det något annat människoorsakat då bör vi nog vara oroliga. Det skulle behövas fler undersökningar på vanliga insekter som fjärilar och mygg över tid för att se samband, säger han.

Stora mängder mygg

När de flesta insekter har minskat drastiskt så har det varit tvärt om för myggen. Det finns kopiösa mängder mygg bekräftar Bent och tror att det beror på att mygglarven som kläcks i vatten har haft bättre förutsättningar än dom landlevande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer