Foto: TT

Inte bara fluorsköljning som bidragit

Uppdaterad
Publicerad

Att skölja tänderna med fluorskölj är inte den enda förklaringen till att barnen i Tärnaby har länets bästa tandhälsa. Det säger Ulf Söderström som är tandvårdsstrateg vid landstinget i Västerbotten.

Inslaget om att barnen i Tärnaby har länets friskaste tänder har rört upp en del känslor. Inte för att de har friska tänder utan för att de använder fluor. Det finns nämligen fluorskeptiker som menar att fluor är skadligt. Vi kontaktade en tandvårdsstateg för att reda ut detta.

Barnen i Tärnaby har länets bästa tandhälsa. Varför? Är det fluorsköljningens förtjänst?

– Man kan säga att det är många faktorer som gör att de har fått en så pass bra tandhälsa. Det ena är att de jobbat långsiktigt med det här, sedan 90-talet. Och de har engagerade medarbetare, säger Ulf Söderström som är tandvårdsstrateg vid landstinget i Västerbotten.

Han menar att det också krävs att tandvården samarbetar med mödrohälsovården, barnhälsovården, förskolor och skolor för att få in bra vanor bland barnen. Fluorsköljning kan i sig inte ersätta tandborstning och goda matvanor.

– Att man samverkar med olika aktörer som träffar barn är ett framgångskoncept. Man måste komma åt grundorsaken – som att man äter för mycket socker, dricker för mycket läsk etcetera. Sen kan fluorsköljning vara ett komplement till tandborstning med fluortandkräm. Men man måste ju jobba med vanor, som bra kost och tandborstvanor.

Det finns skeptiker till fluoranvändning. Kan det vara farligt rentav?

– Nej, det är ju så att det som har starkast vetenskapligt stöd är att alla som borstar två gånger om dagen med fluortandkräm har mindre hål i tänderna, sen finns det individer eller grupper som får en hög karies ändå, då behöver man ett tillägg av fluor.

– Det finns inga kända nackdelar i de koncentrationer som används i tandkräm och fluorskölj idag. Om man däremot bor i områden där man har hög fluorhalt i dricksvattnet och lägger till ytterligare fluor så finns det risker. Men det är sällsynt. Det kan ofta handla om man har egna djupborrade brunnar. Det finns länder där man har hög fluorhalt i vattnet, men inte här i Västerbotten.

Vad händer om man får i sig för mycket fluor?

Det första tecknet på att man har för hög fluorhalt är att man får vita fläckar på tänderna. Men inte bara på en enstaka tand utan på flera tänder. Jag menar då inte de fläckar som uppstår av att man slagit i tanden. Inte enstaka fläckar på en tand.

Vad är risken med det?

– Det är mer ett estetiskt problem. Ännu mer fluor kan leda till bruna fläckar och mer spröd emalj. Men det är väldigt sällsynt. Jag har aldrig sett det under de 30 år jag jobbat, säger Ulf Söderström.

När han började som tandläkare 1980 hade nittonåringar ungefär 13 lagade tänder i snitt. Idag är siffran mindre än tre lagade tänder i snitt i Västerbotten.

– Och två av tre inte har några lagningar alls mellan sina tänder, säger Ulf Söderström.

Vilket är ditt bästa råd?

– Fluor är viktigt som ett komplement, men vi måste jobba arbeta med helheten för att motverka en negativ karies. Man kan tänka två plus två plus två. Alltså att borsta tänderna två gånger dagligen med två centimeter tandkräm i två minuter. Då ger vi oss själva en god start i livet.

– Småäter man så tillsätter man riskfaktorer och då kan man stödja kroppen med lite extra fluor som minimerar karieseffekten.

Men inga direkta risker med fluor alltså?

–Jag ser snarare stora risker med att sluta använda fluor. Risken för att få hål i tänderna ökar ju. Det är den dagliga tandborstningen med fluortandkräm som är det viktiga, säger Ulf Söderström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.