Intensiv brottning i Umeås arena när SM arrangerades: ”Det ska kännas att det är ett mästerskap”

Publicerad

För första gången någonsin arrangeras ett traditionellt SM i brottning i Umeå. Över 200 deltagare gjorde sig redo att kliva in på mattan i U17-mästerskapen och stämningen gick att ta på.

– Man fick se allt från eufori som att de vunnit på lotto till djup besvikelse som att livet skulle vara över, säger tävlingsledaren Samuel Eriksson.

För några år sedan ansökte Umeå brottning om att stå värld för Svenska mästerskapet i brottning för U17.

– Då föll vi på målsnöret och tävlingen hölls i Stockholm istället men i år är det vår tur, utbrister tävlingsledaren Samuel Eriksson.

Arrangemanget görs tillsammans med Svenska brottningsförbundet.

200 brottare på plats

Brottarna kommer från ett 60-tal olika klubbar i Sverige och totalt är det 200 brottare som gör upp om segern.

Här tävlas det i olika viktklasser och grenar men gemensamt för alla deltagare är att de är födda mellan åren 2005 och 2008. För tjejerna är det dambrottning som gäller och killarna tävlar i grekisk brottning och fristil.

– Vi har gått all in med planeringen, det ska kännas att det är ett mästerskap, fortsätter Samuel Eriksson.

Positiv till mästerskap i Umeå

Redan under lördagen inleddes mästerskapet som pågår till och med söndagen.

– Man fick se allt från eufori som att de vunnit på lotto till djup besvikelse som att livet skulle vara över. Det vänder snabbt i brottning men det är också det som gör sporten så spännande.

Samuel Eriksson är inte bara nöjd med arrangemanget, han tror också att mästerskapet kan ha andra fördelar:

– Vi får en chans att visa upp Umeå och det gör gott för sporten. Det kan bidra till ökat intresse för brottning och om några år kanske vi sitter där med nya världsmästare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.