Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Följ med på en tidsresa och se några av de viktigaste milstolparna i internets historia. Foto: SVT

Internet fyller 50 år – följ med på en resa i tiden

Uppdaterad
Publicerad

Den 29 oktober 1969 skickades världens första meddelande mellan två datorer och resten är historia. Nu fyller internet 50 år och SVT har sammanställt några av de viktigaste milstolparna i fenomenets historia.

På 90-talet slog internet igenom med dunder och brak och idag är bara ett fåtal av svenskarna inte uppkopplade. I klippet ovan kan du följa med på en tidsresa med ”flugan” som var här för att stanna.

SVT rapporterade · Vad är ditt första minne av internet?

10.27
Jag skaffade min första dator så sent som 1999 och det jag minns är LiveJournal och Blogspot’s trevliga och konfliktfria bloggvärld. Facebook, Instagram och Twitter fanns inte och all social kontakt skedde i bloggosfären.
10.39
Mitt första modem 1994.
10.39
ICQ
10.40
Min teknikintresserade farbror sa att man kunde se en kamera på ett tak i Oslo, tror det var vg.no eller någon annan lokal tidning. Det var nog runt 1996. Minns även att jag hade intressant diskussion med en yngre kollega vid samma tidpunkt om varför företag skulle vara intresserade av att lägga ut all information om sig själva - gratis dessutom. Han var oerhört framsynt och svarade att de företag som inte gjorde det skulle hamna på efterkälken. Vi jobbade båda på Volvo Cars (dåvarande Personvagnar). Skaffade redan 1996 en PC med internetuppkoppling - modem förstås. Underbart ljud.
10.41
Internet var roligare förr, jag minns med glädje 2000-talet när gemene man inte riktigt hade fattat det här med internet och internet inte styrdes av en polariserad politisk debatt där alla är ständigt kränkta. På den tiden gjorde man saker for the lulz och det fanns en riktig internetkultur som var skild från livet away from keyboard. Saker var roliga för att de var roliga och det fanns inte på kartan att allt måste vara en del av en politisk debatt. Det må vara sant att /b/ was never good men det var åtminstone betydligt bättre än vad det är nu.
10.41
Ett av de första minnena: Ofta satt vi i skolan och lyssnade på olika "coola" ringsignaler på hemsidor, som man sen kunde köpa till sin mobil. Sen kom de polyfoniska signalerna, och det var ÄNNU coolare.
10.44
Det var när jag 1972, på Försvarets Forskningsanstalt, fick ett användarkonto på Arpanet som var det första Internetliknande nätet som skapats av det amerikanska försvaret. Jag kunde då komminicera med andra forskare och utnyttja datorresurser på andra sidan Atlanten.
10.44
1994, 486:a, 28.8 modem, Netscape, Windows 3.1. Gick så segt att det tog en evighet för sidorna att ladda om de hade många bilder.
10.44
lol internet
10.44
Ca 2 miljoner svenskar växte upp digitalt på LunarStorm, mellan åren 1996-2012.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer