Bayan Zahraa och Samar Shekan älskar sina jobb som kulturdoulor. Foto: SVT.

Försök med frivilliga doulor får fortsättning

Uppdaterad
Publicerad

Invandrarkvinnor som hjälper nyanlända vid mödravård och förlossning har visat sig vara en succé. Nu blir försöket med så kallade kulturdoulor på kvinnoklinikerna i Västerbotten permanent.

Att föda barn är är en spännande och nervös upplevelse. Kanske skrämmande om du inte heller kan språket eller förstår hur den svenska sjukvården fungerar.

Det är då kulturdoulorna kan kliva in.

– Att kommunicera med föräldrarna och vårdpersonalen är vår viktigaste uppgift, säger kulturdoulan Bayan Zahraa.

Invandrarkvinnor ger stöd

Under ett par års tid har invandrarkvinnor använts som stöd på kvinnoklinikerna i Västerbotten. I Skellefteå finns nu ett dussin som kan ställa upp. Ett femtiotal gånger har de fått göra det under försöksperioden.

Samar Shekan från Jemen berättar om en mycket nervös ung pappa från ett land där männen aldrig är med under förlossningen.

– Jag förklarade att det är bäst för mamman om han stannar kvar. Det gjorde han.

– Alla blev jätteglada och det var många skratt efter den förlossningen.

Doulor vill bli barnmorskor

Det är idel lovord från kvinnoklinikerna och nu finns beslut om att försöket med kulturdolor ska bli permanent. Bayan Zahraa och Samar Shekan tycker att det varit så intressant att båda funderar på att bli barnmorskor.

– Jag hade inte tänkt på det tidigare. Men nu tror jag att det är jätteroligt, säger Bayan Zahraa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.