Sjukstugans avdelningschef Carina Rönnberg tycker att coronamottagningen fungerat bra. Foto: SVT

Sjukstuga IVO-anmäls för kränkande provtagning

Uppdaterad
Publicerad

En IVO-anmälan har kommit in mot Vilhelmina sjukstuga rörande en person som sökt vård för huvudvärk, men då hänvisats till vårdcentralens baksida och där fått klä av sig och ta prover utomhus. Avdelningschefen vill inte kommentera detaljerna i anmälan eftersom en utredning pågår.

De första coronafallen i Vilhelmina kom i början av april. Sedan dess har mycket förändrats inom vården. Nu finns bland annat ett tält uppsatt, men innan det har provtagning gjorts i bilar utanför sjukstugan och sjuka patienter har fått komma in i ett separat rum i sjukstugans källare.

Det finns också en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, med uppgifter om att en person som sökt vård fått gå till baksidan, klä av sig och ta prover utomhus.

Avdelningschefen vill inte kommentera detaljerna i IVO-anmälan, men tycker inte att vården haft några brister i sin mottagning och provtagning under kommunen. 

– Vi beklagar om någon upplever att man blivit kränkt på något sätt. Däremot får vi se vad utredningen visar om vi ska rätta till någonting, säger avdelningschef Carin Rönnberg.

Hör mer om Carin Rönnbergs syn på  IVO-anmälan och hur vårdapparaten förändrats av covid-19 i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.