I Dorotea kan den som vill i sommar hyra ett björnide att sova i. Foto: Jan-Erik Vallin

Jan-Erik hyr ut ett björnide: ”Varmt och litet”

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens kanske minsta och mörkaste hotellrum finns i skogen. För i Dorotea hyr Jan-Erik Vallin ut ett riktigt björnide.

– Det är runt 70 centimeter i takhöjd, så inget för den som har svårt för trånga utrymmen, säger Vallin.

Idén väcktes när ett bröllopspar efterfrågade ett udda upplägg för bröllopsnatten. Jan-Erik Vallin och hans fru driver en turistanläggning i Storbäck där de erbjuder olika typer av event och plötsligt slog det dem att erbjuda ett björnbo under somrarna, det var Västerbottens-kuriren först att berätta om.

– Vi hyr boet av björnen i andrahand, så till hösten ger vi tillbaka det och plockar bort liggunderlagen. Det är världens bästa isolering och rätt trångt, det ryms just så pass två vuxna, säger Jan-Erik.

”Världens bästa isolering”

Men än så länge är det ingen som känt sig stark som en björn och vågat sova i den lilla gropen. Trots att Vallin menar att björnarna inte bryr sig om boet under sommarmånaderna.

– Björnen ser dig och vet var du är, även om den är bra på att gömma sig. Men de har inget behov av att säga hallå till varje bärplockare som tittar förbi, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.