Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Man är inte rädd om de barnmorskor som finns” – hör barnmorskan om problemen Foto: SVT/TT

Barnmorskan Jeanette säger upp sig från Lycksele BB: ”Vårdar inte sin personal”

Uppdaterad
Publicerad

Barnmorskor vittnar om dålig arbetsmiljö på förlossningen i Umeå och Lycksele. Jeanette Nygren har jobbat som barnmorska i över sex år i Lycksele. Nu lämnar hon då hon inte tycker att regionen är tillräckligt rädd om sin personal.

– Det spelar ingen roll hur många som utbildas om man inte vårdar sin personal, säger hon.

Regionen är medveten om arbetsmiljöproblemen på förlossningen i Lycksele. Erik Bergqvist, avdelningschef för Lycksele BB, menar dock att det inte handlar om att man inte tar hand om sin personal.

– Vi har påbörjat ett arbete för att lösa interna konflikter som finns på avdelningen. Vi vill att personal och patienter ska må bra. När vi har låg bemanning överlag så blir det för liten stötteperiod för nya barnmorskor. Det måste vi arbeta mer med, säger han.

Erika Häggblad, ordförande för barnmorskeförbundet i Västerbotten menar att personalen ständigt jobbar med att försöka få bemanningen att gå ihop och att detta bidrar till en dålig arbetsmiljö.

– Vi är för lite folk från början, det finns helt enkelt inte tillräckligt många för att bemanna upp. Nu är situationen akut i Lycksele, men annars är det framförallt i Umeå som vi är för få. Där kan man inte ens planera dagen, du vet inte om du får gå hem i tid eller jobba dubbla pass, säger hon.

Arbetsmiljön måste förbättras

Samtidigt är barnmorskeförbundet inte kritisk mot Region Västerbotten. Enligt Erika Häggblad så vill regionledningen lösa problemet, men har inte möjlighet.

– Vi har träffat landstingspolitikerna och försökt få dem att förstå att barnmorskekrisen till stor del handlar om politisk inställning, säger Erika Häggblad.

Barnmorskeförbundet menar att yrket som barnmorska måste få högre status.
– Det här är en politisk fråga, vår roll måste återupprättas. Situationen kring bemanningen vid länets förlossningar är generellt ansträngd, men är nu direkt akut i Lycksele som stänger under 3 veckor i sommar, säger Erika Häggblad.

Hör barnmorskan Jeanette Nygren om situationen i Lycksele i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet