Jennys chokladdröm blev sann

Uppdaterad
Publicerad

För att bli glad, lycklig och kär ska man äta choklad. Det säger i alla fall Jenny Berg som är Norrlands enda chokladfabrikör, och som under stor pompa och ståt invigde sin chokladfabrik på tisdagen.

– Det har varit en dröm  i femton år. Jag har alltid vetat att jag ska ha en chokladfabrik och nu har jag den. Jag är helt besatt av kakao, säger Jenny Berg och glittrar med ögonen.

Det började med att hon som liten flicka fick smaka ren kakao hos sin mormor. Sen var hon såld. Under dom senaste femton åren har hon förberett sig, utbildat sig i England, rest runt hos dem som odlar kakaobönorna och så sparat pengar.

Sparat en miljon

Alla hennes besparingar, närmare en miljon kronor har gått till investeringar i fabriken och idag var det den stora invigningen med hjälp av landshövdingen och förre näringsministern.

– Du har levt din dröm och idag går den i uppfyllelse. Världen behvöver fler kvinnor som du som vågar genomföra sin dröm, sade förre näringsministern Maud Olofsson som invigningstalade. 

Beställningar från Dubai

Hon är en av 150 chokladfabrikörer i hela världen och i Sverige finns endast tre stycken. Till skillnad från vissa chokladfabriker som producerar praliner utifrån färdig choklad, tillverkar chokladfabrikörer som Jenny Berg sin egen choklad från kakaobönan. Hon har redan fått beställningar på chokladen från Dubai och från det berömda varuhuset Harrods i London.

Omslagspapperet är målat av en konstnär från New York, chokladbönorna från Peru och Equador, de olika bärsmakerna i chokladkakorna kommer från Västerbotten och allt ska vara rättvisemärkt och ekologiskt.

En totalupplevelse

För Jenny är choklad inte bara smak utan en totalupplevelse.

– Det finns fenyletylamin i kakao som är samma ämne som bildas i kroppen som när man blir kär. Sen innehåller den ämnen som höjer vårt serotonin alltså lyckohormonet och det är därför man blir så glad av choklad, säger Jenny Berg.

Västerbottensnytt får naturligtvis provsmaka den västerbottniskt tillverkade chokladen och vi tar en sked från smeten. Det gäller att inte ta alltför mycket.

– Nej det är mycket smak i den, säger Jenny. Du får inte ta för mycket för det är starka effekter i den här kakaon. Det är lätt att du blir kär efter en sked eller två, säger Jenny Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.