Jenny L Perssons forskning kan förändra behandlingen för män med prostatacancer. Foto: Cancerfonden

Jennys forskning kan förändra cancerbehandlingen för män

Publicerad

Cancerfonden har gjort en rekordutdelning till svensk cancerforskning. Av de 454 miljoner kronorna går 29 miljoner till Umeå universitet. En av dem som fått ta del av pengarna är professorn Jenny L Persson.

Cancerforskaren Jenny L Persson forskar om prostatacancer som är landets vanligaste cancerform som drabbar drygt 10 00 män årligen. Hennes projekt går ut på att förbättra både diagnostik och behandling av prostatacancer.

– Det är en stor ära och ett erkännande att få pengar från cancerfonden. De här medlen kommer verkligen hjälpa oss att uppnå våra mål i forskningen, säger Jenny L Persson.

Vill att behandlingen anpassas efter varje individ

Målet med forskningen är att kunna skräddarsy läkemedel och behandling efter individen. Det kan hjälpa många eftersom cancern angriper olika individer på olika sätt.

– Just nu försöker vi förstå cancercellers egenskaper, men med utdelningen från cancerfonden hoppas vi kunna uppnå våra mål med individbaserade läkemedel och behandlingar för prostatacancerpatienter.

Jenny L Perssons forskning kommer att få en miljon per år i tre år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer