Jobben Flyttar del 2: Gargnäs valde Lettland

Uppdaterad
Publicerad

De anställda på Gargnäs Production Links fabrik i Riga är överlag nöjda med sin arbetssituation. Men lönerna är alldeles för låga, och framtiden känns osäker.

Sergeij Sladze är en av de 120 anställda, och han är väl medveten om varför jobben flyttats från Gargnäs till Riga.

– Arbetskraften är mycket billigare här.

Han säger att han förstår hur de anställda i Gargnäs kände sig när de fick beskedet att de blev utan jobb.

– Jag kan hamna i samma situation själv, läget är väldigt instabilt, det beror på vad ledningen har för planer.

Ägaren av Gargnäs Production Link, Anders Grundström, besöker Riga-fabriken med blandade känslor.

– At flytta jobb så här innebär givetvis att folk mår mindre bra på ett ställe, och förhoppningsvis finns det de som tycker det är bra att de fått jobb på ett annat.

Flera anställda Västerbottensnytt talar med är nöjda med sina jobb, och ledningens sätt att arbeta. Numera slipper de exempelvis löneavdrag om de gör fel. Attityden från cheferna är bra, säger flera.

Men lönerna är låga. Någon vi talar med får ut cirka 2 150 kronor efter skatt, en annan ännu mindre:

– Det är inte mycket, på vintern räcker inte pengarna ens till hyran. Men som tur är har min man också arbete. Dessutom händer det att jag jobbar mycket övertid i bland. Annars skulle vi få det kämpigt, säger Alona Dinisova.

Enligt fackföreningsrörelsen är de löneexempel vi ger förhållandevis bra. Det finns städerskor och handelsanställda som har sämre löner.

– Men det är ändå inte tillräckligt om du har en familj, med tanke på att priserna på exempelvis kommunal service och uppvärmning gått upp, säger Iveta Ozola, internationell samordnare på LBAS, den lettiska fackliga centralorganisationen.

Facken driver nu krav på högre löner, och menar att annars kommer mycket arbetskraft att söka sig utomlands, med de problem det innebär. På Gargnäs menar dock vd Phil Day att man måste var realistisk:

– Jag anser att vi betalar rimliga löner i förhållande till det lokala kostnadsläget, och det ska vi fortsätta med.

Lönerna har ändå börjat stiga en del i Riga, och det finns en viss oro för att de utländska företagen börjar bjuda över varann för att få den bästa arbetskraften.

– Om vi framtiden måste flytta ännu längre österut så behåller vi ändå en bas här i Riga. Vi har satsat mycket tid och pengar på att utbilda folk, och det vore dumt att flytta vart femte år, säger Phil Day.

Anders Grundström fyller i:

– Som vi ser det är Baltikum intressant som producentland i åtminstone fem-tio år. Men man ska också veta att vi har väldigt stora hot från Asien. Det är inte en utveckling man gläds med egentligen. Man är rädd att framtidens fabriker blir lite containrar som flyttar runt där folk har det sämst.

Text: Eva Carlsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.