Foto: SVT

Jobben försvinner från Malå

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna borde reagera över att de statliga jobben på Sveriges geologiska undersökning, SGU, i Malå har minskat under de senaste åren. Det menar Lennart Gustavsson, ordförande för intresseorganisationen Georange.

– Man bör förstärka och utveckla verksamheten, inte successivt minska, säger han.

SGU, Sveriges geologiska undersökning, har kontor i Lund, Göteborg, Stockholm, Uppsala, Luleå och Malå.

Borde agera

Lennart Gustavsson, ordförande för intresseorganisationen Georange, tycker att det är fel att SGU:s verksamhet i Malå har minskat. Han tycker att om staten menar allvar med att de vill ha fler statliga jobb på landsbygden är SGU i Malå något det borde satsas på.

– Man bör förstärka och utveckla verksamheten, inte successivt minska. Nu har de byggt upp kompetensen i Uppsala istället, det är omvänd logik. Det är här i Västerbotten företag, forskning och praktisk verksamhet i form av gruvor finns, säger Lennart Gustavsson.

”Inte kontroversiellt”

Han menar att neddragningarna har skett utan större reaktioner från politikerna, och tycker att nu när frågan om statliga jobb i landsbygden är på tapeten borde någon agera.

– Det här är inte så politiskt kontroversiellt. Det borde vara lätt för förtroendevalda på olika nivåer med ett samlat agerande.

På SGU jobbar man just för att utveckla verksamheten i Malå, enligt enhetschefen i Malå, Erika Ingvald.

– Sedan ett par månader tillbaka jobbar vi med att ta fram en plan för hur vi ska utveckla verksamheten i Malå, inte dra ner, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.