Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Jörnträhus och hör om vändningen på husfabriken efter beställningarna från Island. Foto: Berno Jonsson/SVT

Jörnträhus går mot trenden – drar tillbaka varsel: ”Har varit katastrofalt”

Uppdaterad
Publicerad

Husbranschen är i gungning, med stigande räntor och inflation. Företaget Jörnträhus i Skellefteå kommun vänder och går mot trenden. Tidigare varslade man 20 anställda – men nu dras detta tillbaka, tack vare ordrar från Island.

– Det har varit ett katastrofalt läge. Vi och flera husföretag har inte sålt ett enda hus på flera månader vilket är nödvändigt för att vi ska kunna ha fabriken igång. Höjningen av räntorna har gjort att det blivit tvärstopp, säger Fredrik Andersson som är koncernchef för Contractor som äger Jörnträhus.

Ordrar från Island

Nu är det bland annat flera ordrar från Island som gör att verksamheten är i full gång igen.

Bostadsmarknaden Skellefteå

– Islänningarna tycker att de får en cirka 20-procentig rabatt tack vare att svenska kronan ligger så lågt, därför har de gjort flera beställningar och det är vi glada för, säger Fredrik Andersson.

En prognos som byggföretagen har gjort visar på att behovet är 66 000 nya bostäder per år som ska produceras i hela landet och i år landar den siffran på bara drygt 20 000 bostäder.

Akut behov i Skellefteå

I Skellefteå är behovet av nya bostäder akut med tanke på industriboomen i området.

– Det är otroligt viktigt med bostäderna här i stan, för har vi inte dem så kan ingen personal vara här och jobba i de nya fabrikerna heller, säger Fredrik Andersson.

I klippet: Följ med till husfabriken och hör om framtidsutsikterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknaden Skellefteå

Mer i ämnet