Hör konsumentrådgivarens råd inför julhandeln Foto: SVT

Julhandeln väntas slå nya rekord – konsumtion för fyra jordklot

Uppdaterad
Publicerad

Årets julhandel beräknas slå rekord i år igen. Enligt Svensk handels utredningsföretag HUI research kommer varje svensk i genomsnitt att spendera närmare 8 000 kronor i detaljhandeln under december månad.

Det handlar om att genomsnittssvensken handlar för drygt 3 300 kronor i dagligvaruhandeln och drygt 4 400 kronor sällanköpsvaruhandeln.

– Det är ruskigt mycket pengar och många som inte har råd att lägga sådana summor, konstaterar Skellefteås konsumentrådgivare Göran Vårås.

Enligt honom ökar de snabba krediterna och konsumtionslånen i julhandeln.

”Måste tänka efter före”

Tillväxten nu i december beräknas enligt HUI resarch bli 3 procent vilket motsvarar en omsättning på 79,7 miljarder kronor. Julhandeln har enligt bolaget också slagit rekord alla år utom ett de senaste 20 åren.

– Julhandeln är viktig tid framförallt för lokala handlare men som konsument måste man tänka efter före, säger Göran Vårås.

Hör konsumentrådgivarens råd inför julhandeln i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.