Foto på meddelandet som skickades med de uppbrutna breven från Postnord, bilden kommer från ett inlägg i facebookgruppen ”Umeå tipsgrupp”. Det var en röd brevlåda för julkort som hade blivit uppbruten. Foto: Skärmdump från Facebook, Fredrik Sandberg / TT

Julkortsstöld i Umeå – tjuvar bröt upp postlåda och sprättade brev

Publicerad

Förra helgen vid ICA Kvantum Kronoparken i Umeå blev en av postnords röda brevlådor som är till för julkort uppbruten. Brottet är polisanmält.

– Vi tömde den här lådan efter klockan 13 på fredag, så det hände någon gång under helgen, säger Conny Åström, terminalchef på Postnord i Umeå.

VK var först med att rapportera om nyheten.

Innehållet från lådan hittades i en sandlåda för sandspridning i närheten och många av kuverten var skadade. Postnord lyckades para ihop runt 150 av julkorten med rätt försändelse och skicka iväg dem, men för ett 50-tal av breven gick det inte.

– Det var cirka femtio brev där kuvertet fanns men innehållet var inte kvar i själva försändelsen, säger Conny Åström.

Det var dessa kort som Postnord då skickade ut med meddelandet om att försändelsen har utsatts för brott och att innehållet inte kunnat matchas med brevet.

– Då har de i alla fall fått veta att det var tänkt att komma en försändelse till dem och att de skulle ha fått ett kort, säger Conny Åström.

”Ytterst ovanligt men illa för dom som nu drabbats”

Conny Åström säger att det är sällsynt att brevlådor rånas och att det knappt är några värdesaker som skickas via brev längre.

– Förr i världen var det ju vanligt att folk skickar sedlar men nu är det ju knappt någon som har några kontanter. Vår uppmaning är att inte skicka värdesaker med brev, säger han.

På frågan om han varit med om något liknande förut så säger Conny att det är sällsynt.

– Förr kunde det ju vara smällare som kastades in i lådorna, nu finns ju dom inte längre. Men det här är ju ytterst ovanligt och det är ju tur det, det är ju nog illa för dom som drabbas nu, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.