Foto: SVT

Vanliga arter och djur kan försvinna

Uppdaterad
Publicerad

Om avverkningen fortsätter i samma takt som nu finns inga ursprungliga skogar kvar i Sverige om tjugo år förutom där det finns skyddade områden. Det säger viltekologen Jon Andersson i Umeå som gjort en unik kartläggning. Han målar också upp en dyster framtid för många vanliga arter och djur som till exempel lavskrikan.

Vi traskar längs stigen som tar oss in Rumpskogen i Torrböle, Nordmalings kommun. Skogsekologen Jon Andersson är på jakt efter det som en gång fanns men som inte finns längre.

– Långskägg, rosenticka, lappticka, gränsticka, granbock, större barkplattbagge är exempel på svampar och skalbaggar som är svåra att hitta idag, säger Jon Andersson.

Ursprungliga skogar är snart helt avverkade

Orsaken till att många arter försvunnit är att de riktigt gamla ursprungliga skogarna i Sverige snart är helt avverkade allihopa. Genom att lägga ihop satellitbilder från 1970-talet fram till 2014 har han kunnat skapa en animering av skogarna i Västerbotten (se hela animeringen här ovan genom att bläddra till höger bland videomaterialet).

Nästan hela kartbilden som Jon Andersson visar växlar från grön till nästan helt gul vilket visar framväxten av kalhyggen. Detsamma gäller för hela landet. Sen växer som hel myriad fram av svarta streck genom hela området och det är skogsbilvägarna.

– Det är väldigt många arter som inte kan leva i det här landskapet som vi skapar efter kalaverkningar.

Vad spelar det för roll?

– Ja, vi ska ju inte utrota arter ur den svenska floran och faunan.

Menar du att vi har gjort det?

– Många av arterna kan inte leva i de här miljöerna som vi skapar. Som lavskrikan till exempel som är en ganska känslig fågelart så fanns den längs kustlandet och häckade där. Men nu ser man inte den längre den är helt utgången, säger Jon Andersson.

Läs också: ”Vi är medvetna om förändringen i våra skogar”

Bättre förutsättningar

Många av kalhyggena är återbeskogade men inte med den ursprungliga skogen. Jon Andersson tror på ett hyggesfritt skogsbruk och plockhuggning istället. Det skulle ge bättre förutsättningar för död ved där svampar och små skalbaggar trivs. Effektiv produktionsskog med stora kalhyggen som ger klirr i kassan är inte allt här i världen menar Jon Andersson.

– Man bör också ha biologisk mångfald och ett fungerande ekosystem. Sen finns det också en annan aspekt och det är upplevelser för människan. Att människor får uppleva de gamla skogarna och större sammanhängande landskap där man kan upptäcka och uppleva vildmark, säger Jon Andersson och omfamnar en jättetall i Rumpskogen.

– Du vet, den här tallen når jag inte runt med mina armar. Den är nog drygt tvåhundra år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.