Från 40-talet fram till 1977 bröt Boliden i statlig regi koppar i Adakgruvan i Malå kommun. När gruvdriften upphörde flyttades alla byggnader, metall och järnskrot samlades i ett jättelikt sandmagasin och för att syre inte skulle komma åt avfallet täcktes det över med jord.
Men det vatten som läcker ut från området måste kontrolleras noga för att naturen inte ska förorenas. Geoteknikerna Leif Bildström har tagit prover i området i över 20 år.
– Det har varit en rik koppargruva och det sätter sina spår i vattnet, säger han och sänker ner ett provrör i en vattensamling vid en av de gamla gruvöppningarna. Vi har lägre ph-värde, höga metallhalter, vi vet exakt vad som kommer ut härifrån.
Fler insatser behövs
20 miljoner har återställningsarbetet i Adak kostat hittills. Och fler omfattande insatser kommer att behövas framöver, för bland de tio mest förorenade platserna i Västerbotten är fem gruvor; Hornträskgruvan, Kristinebergsgruvan, Bolidengruvan, Rutselgruvan och Kankbergsgruvan.
– Gruvorna är en av de stora miljöproblemen som vi har i länet det är uppenbart att det är så, säger Magnus Kristensson, biträdande enhetschef vid miljöenheten Länsstyrelsen. Det är omöjligt att uppskatta vad det kommer att kosta att återställa dem.
Kan inte lämna gruvan helt
Återställningen i Adakgruvan har skett i två omgångar. Den första återställningen misslyckades, andra blev bättre men Leif Bildström tror aldrig att man kommer att kunna lämna gruvan helt.
– Det kan hända på 50 år att man får en kemisk oxidation utfällning av järn, zink, koppar och arsenik inte minst, det finns ganska mycket arsenikrester också. Även om vi inte ser ett uns av det idag så kan det komma längre fram i tiden.
Men han har stort hopp om kommande efterbehandlingar.
– När man startade en sån här gruva existerade inte ordet miljö. Idag får man inte starta en gruva utan att man har tänkt igen det ordentligt. Det är av sådana här misstag man lär av, säger Leif Bildström.
Mimmi Jonsson