Maria Marklund (S), kommunalråd i Skellefteå kommun. Foto: SVT

Skellefteå kan få Europas största batterifabrik

Publicerad

I dag kom beskedet att Skellefteå kan komma att bli hemort för Europas största batterifabrik. Tillsammans med Västerås gör kommunen upp om företaget Northvolts planerade etablering.

Fabriken skulle komma kunna att innebära upp till 3.000 nya jobb och beräknas innebära en direkt investering på ca 40 miljarder kronor.

– Detta är en fantastiskt glädjande nyhet. I Skellefteå får Northvolt tillgång till 100 procent förnybar energi, en stark industritradition, ett brett näringsliv i framkant och en fantastisk livskvalitet för de familjer som ska flytta hit, säger kommunalrådet Maria Marklund (S) i ett pressmeddelande.

”En viktig framgångsfaktor”

Av de cirka 40 kommuner i Sverige och Finland som anmälde intresse för Northvolts etablering valdes 10 ut för besök av representanter för företaget. Nu står alltså bara Skellefteå och Västerås kvar.

– Jag är oerhört stolt över det arbete som vårt team och hela organisationen har åstadkommit tillsammans med Skellefteå Kraft, näringslivet och många viktiga aktörer i regionen. Hela Skellefteå har slutit upp kring detta vilket varit en viktig framgångsfaktor. Inför slutfasen står vi redo att möta varje steg i Northvolts tidsplan, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef.

Planerad byggstart för fabriken ska ske redan under 2018.

– Efter en djuplodande analys av tio mycket intressanta alternativ för Northvolts första fabrik har vi efter en samlad bedömning landat i att det finns bäst förutsättningar i dessa två orter. Elektrifiering och lagring av förnybar energi är nyckeln till ett koldioxid-neutralt samhälle och vi har mötts av ett fantastiskt engagemang i vår dialog med lokala företrädare i både Skellefteå och Västerås, säger Peter Carlsson, vd, Northvolt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet