Foto: SVT/TT

Kaos hos socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Den stora flyktingvågen har ökat trycket på många instanser i samhället, inte minst socialtjänsten som jobbar under hårt tryck.

– Det är kaos. Så skulle jag beskriva situationen.

Det säger Sara Grind socialsekreterare i Vindeln om sin arbetssituation idag. Den stora flyktingvågen gör att trycket mot socialtjänsten i kommunerna är mycket hårt just nu.

– Det skulle ju vara mycket bättre om det fanns boende hos oss så att vi kan ha dom ensamkommande barnen nära. Då blir det också lättare att ha en uppföljning och se hur dom har det, säger Sara Grind.

Samma tendens i flera kommuner

Idag får hon ägna mycket tid åt att ringa runt i landet och försöka ordna boende. Liknande larmrapporter kommer även från andra kommuner.

I Bjurholm menar en socialsekreterare att hon i praktiken jobbat som mäklare hela hösten. Boendefrågan överskuggar allt annat. I Nordmaling är trycket mycket hårt, likaså i Umeå och i Skellefteå.

– Jag kan inte annat än hålla med om vad socialsekreterarna säger. Situationen är mycket tuff för dom anställda, säger Mats Bohlin som är socialchef i Vindeln.

Hoppas kunna anställa

Han hoppas kunna anställda ytterligare ett par socialsekreterare ganska snart. Samtidigt, berättar han, har länsstyrelsen flaggat för att ännu fler ensamkommande flyktingbarn skall placeras i kommunen.

– Boendet är A och O och nästan allt vad vi arbetar med, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet