Klart för vindkraftspark i Blaiken

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraften växer i Västerbotten. Idag undertecknade Skellefteå Kraft och Fortum avtal om ett samägande av bolaget Blaiken Vind AB. Det innebär att det ska byggas hundra nya vindkraftverk i Storuman.

Nu inleds arbetet med att bygga en ny vindkraftspark i Blaikenområdet utanför Storuman. Fullt utbyggd, 2015, kommer vindkraftparken enligt planerna att bestå av upp till hundra vindkraftverk.

Den årliga produktionen på 600-720 GWh/år motsvarar den årliga elanvändningen i 150 000 lägenheter. Det gör Blaiken till en av de största vindkraftparkerna på land i Europa.

Samarbetsavtalet innebär i korthet att Fortum går in som investerare till 40 procent i Blaiken Vind, medan Skellefteå Kraft äger 60 procent.

– För Skellefteå Kraft känns det som att vi närmar oss ett viktigt delmål. Vi har planerat för Blaiken sedan 2005, säger Anders Järvelä, Affärsområdeschef Elkraft Skellefteå Kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.