Daniel Jaede (KD) och Mathias Haglund (S) ska fortsätta samverka under nästa mandatperiod i Vindelns kommun. Foto: Berno Jonsson/SVT

Klart hur Vindeln ska styras – S och KD fortsätter samarbete

Publicerad

Nu är det klart att Socialdemokraterna fortsätter samarbeta med Kristdemokraterna i Vindeln. De båda partierna har styrt tillsammans med Vänsterpartiet den senaste mandatperioden.

– Vänsterpartiet har meddelat att de går i opposition, men jag hoppas på ett fortsatt gott samarbete, säger Mattias Haglund (S), kommunalråd.

Under måndagen meddelade Socialdemokraterna och Kristdemokraterna att de tillsammans siktar på att styra Vindelns kommun kommande mandatperiod.

– Jag tror att vi är näst sista kommun i länet att bestämma oss, men vi har haft ett bra samarbete med KD och V den gånga mandatperioden, nu har vänstern meddelat att de går i opposition, säger Mattias Haglund (S).

Tom stol ger 50 procent

Tillsammans har de båda partierna 15 av totalt 31 mandat. Då Sverigedemokraterna har en tom stol i kommunen så innebär det att 15 mandat är hälften av mandaten. Trots att de inte har egen majoritet tror Haglund att det går att styra kommunen framåt även om Vänsterpartiet hoppat av samarbetet.

– Visst har vi varit oense i ett antal frågor den förra mandatperioden men hanterat det med respekt. Jag tror att vi kommer arbeta bra tillsammans även framöver, säger Haglund (S).

Det nya styret spikas vid valfullmäktige som i Vindeln hålls 28 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.