Några bivänliga blommor – Från vänster: Rölleka, vitklöver, stor blåklocka, gråfibbla, backtimjan, prästkrage och käringtand. Foto: NaturskyddsföreningenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Klassiska midsommarblommor kan rädda bin

Publicerad

Under midsommar florerar blommor i alla sammanhang men Naturskyddsföreningen tycker att de också ska få finnas i våra hårdklippta gräsmattor. Detta för att hjälpa bin och andra pollinatörer så att växterna ska få fortsätta blomma.

– Bristen på vilda blommor är en viktig orsak till att bin, fjärilar och andra insekter nu minskar drastiskt. Mindre än en procent av de ängsmarker som fanns för hundra år sedan finns kvar idag, så det är inte konstigt att det är brist på blommor, binas livsviktiga mat, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Operation: Rädda bina

Rädda bina är en kampanj från Naturskyddsföreningen som syftar till att hjälpa bin och andra arter som är viktiga för pollinering. Enligt den så finns det mycket som går att göra på gräsrotsnivå, enkla lösningar som vem som helst kan göra.

Det kan handla om att köpa ekologisk mat och välja bort kemiska bekämpningsmedel. Man kan också bygga insektshotell, låta delar av sin gräsmatta bli till en äng och plantera bivänliga blommor.

Här är några av de blommor som kan hjälpa bina

Visa

1. Rölleka Kanske den vanligaste ängsblomman i gräsmattan – om den får blomma. Över femtio arter av insekter är beroende av den.

2. Stor blåklocka Titta försiktigt inuti en blåklocka på kvällen. Där kan du hitta ett sovande blåklocksbi – ett av alla vilda bin som gillar blåklockor.

3. Prästkrage Älskad av människor och fjärilar, tack vare sin vackra blomma, som är lätt att landa på om man är insekt. Blommar extra rikligt i år efter fjolårets torka.

4. Käringtand Dyker gärna upp i magrare delar av gräsmattan. Låt den stå! Flera hotade fjärilsarter har käringtand som värdväxt för sina larver.

5. Backtimjan Har underbart väldoftande blad som man kan krydda mat med. Det är en nektarfavorit bland vilda bin. Trivs också i krukor och är viktig värdväxt för 18 arter av rödlistade dagfjärilar.

6. Gråfibbla Med sina gula solar lyser den upp torrare delar av många gräsmattor om den får stå.

7. Vitklöver Den bästa arten för att locka pollinatörer till konventionella gräsmattor. Många vill ta bort den – men gör inte det! Den ljuva doften älskas av alla bin. Dessutom är det bland det skönaste som finns att gå barfota i en matta av vitklöver.

Källa: Naturskyddsföreningen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer