Foto: TT

Klassiska tatueringar lockar fortfarande

Uppdaterad
Publicerad

En ros på armen eller en svala på bröstet. De traditionella tatueringsmotiven fortsätter att vara heta.
Men frågan är om alla vet vad tatueringarna egentligen betyder.

Svenskarnas fascination för tatueringar håller i sig. Och många väljer att pryda sig med en traditionell eller så kallad ”old school”-tatuering, berättar Anna Sandberg, 31 år, tatuerare i Stockholm.

Hon tror att de klassiska tatueringarna tilltalar många då de har hängt med så länge. Eftersom motiven varit populära i över hundra år vet folk att de inte är en övergående trend.

Fina motiv

De allra flesta väljer nog motiv för att de är fina, inte för vad de betyder.

– Ta ett sjömansmotiv som en svala till exempel. En sådan kunde betyda att man har rest 5 000 nautiska mil (sjömil) på haven, hade man två hade man färdats 10 000. Och den som hade många svalor var mycket berest. Sådant känner nog inte alla till, säger Anna Sandberg

De klassiska luffarprickarna i tumvecket kan betyda lite olika sakar. Det kan stå för tro, hopp och kärlek eller för sjömän kan det betyda Godahoppsudden, Kap Horn och Kap Verde.

– En svensk variant är att man sökt jobb i Göteborg, Malmö och Stockholm, säger hon.

Men betydelsen av en del motiv är lite lättare att lista ut. En ros till exempel kan vara en kärleksförklaring eller ett minne av någon som gått bort.

Utställning på museum

Att intresset är stort för klassiska tatueringar råder det ingen tvekan om. I snart två har Sjöhistoriska museet i Stockholm haft en utställning om sjömanstatueringar.

– Den har gått över förväntan. När vi jobbade med den hade jag funderingar på om vi var ute i sista minuten, att det här med tatueringar nått sin topp, säger utställningsproducenten Johan Gustafsson.

– Men så var det inte. Vi har märkt att vi nått nya målgrupper. Det har varit ungdomar och unga vuxna och det är inte så vanligt annars att vi får hit dem till museet.

TT

– Svala kan betyda att man korsat ekvatorn. Svala kan också visa hur långt man färdats längs haven. En svala betyder då att man färdats 5 000 nautiska mil (sjömil), två att man färdats 10 000.

– Ros, en klassisk tatuering till den man älskar eller till minne av någon som gått bort. Många lägger också in en banderoll med ett namn.

– Ankare kan betyda hopp eller stabilitet.

– Luffarprickar kan för sjömän betyda Godahoppsudden, Kap Horn och Kap Verde. Det kan också stå för tro, hopp och kärlek. En svensk betydelse är att man sökt jobb i Göteborg, Malmö och Stockholm. Man ska då ha vandrat eller liftat.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer