Hör instrukturens tips på hur du gör för att nå toppen. Foto: SVT

Klättringen på uppgång i Västerbottens län

Uppdaterad
Publicerad

Här är sporten som klättrar i popularitet – och den som vill ta sig till toppen får hålla hårt i selen.

– Det är verkligen ett stort uppsving. Det känns jättebra. Fantastiskt att se barn komma hit, utmana sig själva och ha kul, säger Nils Eklund, klättringsinstruktör.

Klättring är en sport som allt mer greppar folket i Västerbotten. Alla klubbar som SVT pratat med berättar om ökat intresse och det finns många andra tecken som tyder på samma sak.

– Intresset ökar absolut, vi ser verkligen ett stort uppsving, säger Eklund, aktiv i föreningen Empower Climbing Vännäs.

Öppnade nyss ett klättertorn

Exempel på detta ökade intresse är att IKSU i höst öppnar en ny påkostad klätterhall och år 2020 kommer klättring för första gången vara en gren i OS.

I Vännäs invigde man tidigare under sommaren ett helt nytt klättertorn och bakom projektet står bland annat Nils Eklund. Engagemang har gett resultat.

– Det är många som pratar om klättringen, och många som vill involvera klättring i olika aktiviteter, säger Eklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.