Klimatsmart körning i landstinget

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget i Västerbotten kan minska koldioxidutsläppet från sina tjänstebilar med cirka 100 ton per år genom så kallad eco-driving. Därför föreslår nu moderaterna att alla landstingsanställda ska få gå kursen i miljökörning.

Eco-driving, eller miljökörning, handlar om att snabbt komma upp i fart med låga växlarna för att hoppa över mellan växlarna och sedan tuffa fram på högsta växeln. Det gäller också att planera i god tid, nyttja luckorna i trafiken och undvika onödiga stopp.

Och i en interpellation i landstingsfullmäktige föreslår nu moderaterna att de lansdstingsanställda ska få gå en kurs i miljökörning.

– Det är allas ansvar att ta hänsyn till miljön. Men det är extra viktigt att vi som jobbar inom landstinget är föredömen när det gäller miljön då det i förlängningen också värnar om folkhälsan, säger moderaten Liv Granbom.

Miljömässiga och ekonomiska vinster

Lanstinget har 330 tjänstebilar som används av tjänstemän, distriktssköterskor och några andra grupper. Skulle landstinget genomföra klimatkörning så räknar man med en tioprocentig

minskning av koldioxidutsläppen – det blir omkring 100 ton mindre utsläpp per år.

Förutom miljövinsten skulle också miljökörningen ge vissa ekonomiska vinster – omkring 600 000 kronor per år i minskade bensinkostnader.

– Det är ett klokt förslag samtidigt som det här politiska förslaget slår in lite öppna dörrar. I det miljöpolitiska programmet har landstinget redan tagit beslut att det ska upphandlas ecodriving och halkkörning för landstingspersonal som kör i tjänsten, säger Kurt Mellgren, trafikchef inom landstinget.

Jonas Sundling är distrikssköterska och kör en hel del bil i tjänsten.

– Jag tror definitivt att klimatkörning sparar miljön men också pengar så det vill jag gärna lära mig, säger Jonas Sundling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.