Foto: TT

Klottrade penis och hakkors – åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Två ungdomar i 15- och 16-års åldern klottrade bland annat en penis och ett hakkors på sin skola. Nu åtalas båda i Skellefteå tingsrätt för skadegörelse och hets mot folkgrupp.

Det var vid två tillfällen i november som två ungdomar enligt åtalet klottrat på flera fastigheter och en bil i Norsjö kommun. På sex punkter åtalas de för skadegörelse och på en punkt för hets mot folkgrupp.

Bland annat så ska de vid ett av tillfällena klottrat både en penis och ett felvänt hakkors på Norsjöskolan. Vid samma tillfälle misstänkts de också klottrat nedlåtande kommentarer med syftning på hudfärg och etniskt ursprung på skolans väggar.

Åtals för hets mot folkgrupp

Enligt åklagaren kunde meddelandena spridas till allmänheten då det var klottrat på både skolans och bibliotekets väggar därav rubriceringen hets mot folkgrupp.

Nu yrkar flera av målsägande på solidariskt skadestånd för klottret då tilltalade är under 18 år. Enligt tingsrätten har gärningarna begåtts med uppsåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.