Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Linda Pettersson om den explosionsartade ökningen av intresset för att gymma – framför allt för fria vikter Foto: Madeleine Harrati/SVT

Knökfullt på gymmen i Umeå – allt fler kvinnor vill lyfta tungt

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att träna med fria vikter är stort i hela landet och det märks inte minst i Umeå – och bland kvinnor. En av Umeås största anläggningar väljer nu att utöka ytorna för fria vikter.

Styrketräning som träningsform har vuxit rejält och på senare år har många kvinnor intresserat sig för fria vikter.

– Det finns ett stort intresse för gymträning och vi har hög beläggning på gymmen, speciellt lunchtid och efter jobb, säger Sofi Andersson på USM i Umeå.

– Vi ser ett hårdare tryck senaste året. Intresset har återhämtat sig efter pandemin och det har skett en explosion på just gymmet, säger Jennie Larsson på Tenton i Umeå.

Tvingas möblera om

På senare tid har många kvinnor hittat till gymmen. En trend som inte bara syns i Umeå – utan även nationellt och internationellt.

På IKSU i Umeå måste man nu möblera om för att ge mer gymplats.

– Förr var det inte alls så. Det har varit mer tyngd på gruppträning men nu ser vi att det nästan blir trångt i gymmen, säger tränaren Linda Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.