De tretton anställda på centralköket i Jörn lagar nära 10.000 portioner mat om dagen. Inom ett par år kommer antalet portioner sjunkit till hälften då det i rask takt byggs egna tillagningskök i kommunens skolor.
– Det är bra om kvaliteten blir bättre, men det är tråkigt eftersom att det här är en väldigt trevlig arbetsplats och en stor arbetsgivare i Jörn, säger kocken Patrik Karlsson som jobbat i Jörnköket i åtta år.
Järnvägs- och skogsjobb har försvunnit
I början av 80-talet ansågs det rationellt och ekonomiskt med ett centralt kök som levererade mat till alla skolor. Valet föll på Jörn som förlorat många jobb inom bland annat järnvägen och skogen.
Men i dag är tänket till hur maten ska tillagas ett annat.
– Vi vill kunna minska svinnet och jobba nära matgästen för att få den bästa måltidsupplevelsen, säger kommunens måltidschef Peter Lundmark.
Övertygad om snar nedläggning
Nu ska det göras en utredning för framtiden för centralköket.
– Rent ekonomiskt så är nog det vi har billigare, men det ligger i tiden med närlagat, säger Jörnkökets dietplanerare Birgitta Lindqvist.
– Jag är helt övertygad om att Jörnköket kommer att läggas ned innan år 2020, säger kocken Patrik Karlsson.