Kokkaffe minskar risken för bröstcancer

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor som dricker kokkaffe minst fyra gånger per dag löper mindre risk att drabbas av bröstcancer än kvinnor som dricker kaffe mindre än en gång per dag.

Det visar forskning som doktoranden Lena Nilsson vid Umeå Univeritet genomfört på 63 000 Västerbottningar i det s.k. Västerbottensprojektet.

En viktig skillnad mellan kok och bryggkaffe är att kokkaffe innehåller mer av de fettsyror som visat sig kunna hämma tillväxten av cancer.

Kokaffe-drickarna, men inte bryggkaffe-drickarna hade också en ökad risk för cancer i bukspottskörteln och för lungcancer bland män.

– Att riskerna skiljer mellan kok och bryggkaffedrickare och mellan olika cancerformer kan delvis ha med livsstil att göra, och för att ta reda på det krävs mer forskning, säger Lena Nilsson

Ulf Karlsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.