På kommunens Facebooksida och genom deras twitterkonto publicerade de i dag en bild på ett skämt-lexikon över IT-jargong. Där beskrivs Bluetooth som ”hos den som ätit blåbär” och E-post som ”långsammare än A-post och B-post”.
På samma bild beskrivs laptop (lapp-top) som ”mössa på same”.
I texten skriver kommunen: ”Fusklapp vid samtal med IT-konsulter. I kommunhuset kan man hitta många bra saker. :)”
– Den där listan har florerat på Facebook. Men det här är första gången jag ser en kommun ha den, säger Jenny Wik-Karlsson, talesperson för Samernas riksförbund.
– Dels kan man bara krasst konstatera att man kan ifrågasätta att kommunen har den bilden. Jag tycker att det är olämpligt att de gör så. Jag tror inte heller att en kommun ska ha den uppgiften, att vara rolig. Det är väl kul att de kan skämta på arbetsplatsen men offentligt bör de ha en viss professionell hållning utåt.
Den anställde på kommunen säger till Västerbottensnytt att det mest var en kul grej eftersom det kan vara svårt att förstå allt IT-personal säger.
– Så här i efterhand kanske man skulle ha tänkt på det. Jag ska ta bort den, säger den anställde.
Inte första gången
Det här är inte första gången som samer framställs ofördelaktigt genom reklamer och humorakter. En sketch med Robert Gustafsson anmäldes av många eftersom den ansågs vara hets mot folkgrupp.
Jenny Wik-Karlsson säger att den här bildpubliceringen inte är ett av de grövsta orätterna mot samerna. Däremot är det normalisering av fördomar som kommunen nu bidrar till.
Varför är det fel att använda ordet ”lapp” på det här viset?
– Jag tror att man måste ha med sig historien. Och att det är med den bakgrunden som samer uppfattar ordet lapp som negativt. Det har mycket att göra med svenska staten och dess behandling av samerna. Det tycker jag att man måste respektera.
– Det här visar återigen att den allmänna befolkningen inte fått del av den informationen. Om man inte på egen vilja tar till sig det, får man inte den informationen om den mörka historia vi har, inte bara mot samer utan även mot andra.
Efter att artikeln publicerats har bilden tagits bort från Facebook.
Västerbottensnytt har sökt kommunalrådet Mikael Lindfors och kommunchefen Katarzyna Wikström.