Foto: TT

Kommun vädjar till pensionärerna att jobba

Publicerad

De närmaste fem åren kommer mer än 150 barnskötare, förskollärare och grundskolelärare att gå i pension i Skellefteå. Nu försöker kommunen att locka pensionärerna att fortsätta jobba.

De närmaste fem åren kommer mer än 150 barnskötare, förskollärare och grundskolelärare att gå i pension i Skellefteå. Det visar den reviderade kompetensförsörjningsplanen som politikerna i barn- och grundskolenämnden beslutade om i onsdags.

”Försöker hitta moderna sätt”

Nu sätter man sitt hopp till pensionärerna. För att försöka lösa krisen försöker kommunen på alla upptänkliga sätt få tag i kompetent arbetskraft. Till exempel raggas lärare i andra kommuner, och till och med andra länder.

– Ja vi försöker hitta moderna sätt och vara mer kreativa när det gäller att hitta personal och behöriga lärare och i några fall har vi också lyckats, säger Monika Johansson som är stabschef.

Vill ha lärarutbildning

Skellefteå kommun arbetar också hårt för att få en lärarutbildning till stan.

– Vi ligger på alla universitet men har inte nått ända fram, än i alla fall, säger Fredrik Stenberg (S), för- och grundskolenämndens ordförande.

Bjuder in 100 pensionärer

Och så sätter man sitt hopp till de som egentligen redan gjort sitt: pensionärerna. Fler än hundra pensionärer har bjudits in till en träff i förhoppning om att det ska gå att locka dem att jobba lite till.

– Vi har vänt oss till lärare, skolledare och rektorer och ställer en öppen fråga om de har något de kan tänka sig att bidrag med, och vi vet ju att det finns intresse bland många som fortfarande brinner för utbildning för barn och unga, säger Fredrik Stenberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer