Den 15 september väntas strejk för personal på bland annat Norrlands universitetssjukhus. Foto: SVT

Kommunal varslar om strejk för kökspersonal på NUS

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingar mellan Kommunal och Visita har strandat – nu varslar Kommunal om strejk för personal på NUS om konflikten inte löst sig till den 15 september.

I konflikten berörs bland annat kockar, måltidspersonal och vaktmästare på Norrlands universitetssjukhus, Karolinska universitetssjukhus och Hudiksvalls sjukhus med flera.

Kommunal kräver en mer fördelaktig semesterperiod för anställda och att kostnadsavdraget inte ska vara obligatoriskt, utan ersättas med möjligheter till andra överenskommelser.

Visita kräver i sin tur en lägre löneutveckling än det riktmärke för löneökningar som satts av industrin parter och att ob-tilläggen inte ska höjas.

Varsel om strejk från 15 september

Om parterna inte är överens klockan 14:00 den 15 september kommer en strejk inledas på flera arbetsplatser. På NUS rör det sig om 10 personer.

– Vi kräver högre löner, höjd ob-ersättning och sen har vi skriftlighetskravet, att man ska få lönesamtalet nedskrivet, säger Matilda Johansson, avdelningschef på Kommunal och fortsätter:

– Kommunals medlemmar är navet för att vården ska fungera. Vi hoppas att arbetsgivaren tar sitt förnuft till fånga, egentligen är det sista man vill att inleda en strejk, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.