Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elever på gymnasieskolorna i Skellefteå får fixa egen lunch från och med måndag. Det är dåligt, tycker Natner och Ermias. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Kommunal varslar om strejk – gymnasieelever i Skellefteå blir utan skolmat

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteås gymnasieelever blir utan skollunch från och med måndagen, anledningen är det strejkvarsel som lagts av fackförbundet Kommunal.

– Jag tycker det är jättedåligt, man orkar inte ta med sig matlådor hemifrån, säger Natner Mabthu.

I Skellefteå tillagas mat till förskolor, skolor och inom vård och omsorg. För att säkerställa tillgången till måltider i vården om strejken bryter ut har kommunen därför beslutat att prioritera bort gymnasiet. Istället samlas all personal på det så kallade Aromköket som bland annat lagar mat till sjukhuset och hemtjänsten.

I Skellefteå är det ett 60-tal av medarbetarna som påverkas. Även delar av renhållningen påverkas av strejkvarslet.

Inte lagstadgad lunch

I gymnasieskolan är skollunchen till skillnad från grundskolan inte lagstadgad, vilket är ett av skälen till beslutet.

Gymnasiets elever kommer att avsluta skoldagen vid lunchtid. Från tisdag och framåt kan eleverna ordna lunchen genom att ta med mat eller äta utanför skolan.

Nya löner har inte betalats ut i tid

Kommunal har varslat om strejk efter att förhandlingarna med arbetsgivarorganisationerna Sveriges kommuner och regioner (SKR) samt Sobona strandat. Cirka 5 000 personer kan komma att påverkas av varslen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ordförande Malin Ragnegård berättar varför fackförbundet Kommunal varslar om strejk. Foto: Makan Rahmati/SVT, Christine Olsson/TT

Dessa gymnasieskolor drabbas:

– Balderskolans skolrestaurang.

– Anderstorps skolrestaurang.

– Kanalskolans skolrestaurang.

– Naturbruksgymnasiets skolrestaurang.

– Caféerna på gymnasieskolorna.

– Även personalrestaurangen Brinken i stadshuset stängs tillfälligt.

Ett undantag görs för Naturbruksgymnasiets elever samt för elever i anpassad gymnasieskola under måndagen, dessa kommer att serveras lunch som vanligt.

Källa: Skellefteå kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.