Pressbild. Foto: Patrick Degerman/Skellefteå buss

Kollektivtrafiken ska göras om – kommunalrådet bemöter kritiken

Publicerad

På ondagen ska kommunstyrelsen ta beslut om ett nytt kollektivtrafiksystem för Skellefteå. Inför beslutet menar kommunalrådet Lorents Burman (S), att det spridits felaktigheter som han nu vill bemöta genom ett pressutskick.

Flera medier har rapporterat att byarna runt Skellefteå kommer att bli utan kollektivtrafik när kommunen ser över dagens linjesystem. Något som enligt kommunalrådet inte stämmer.

Att vissa linjer i det nya systemet övergår till att bli beställda skolbusslinjer beror enligt Burman på att dessa linjer idag nyttjas i väldigt liten omfattning av andra resande än skolelever.

– På flera håll hör och läser jag att allmänheten inte längre ska kunna åka med skolbussarna som övertar vissa av de gamla busslinjerna. Det stämmer inte. Även i framtiden ska dessa resenärer kunna åka med skolbussen, säger Lorents Burman (S).

Linjesystem från 80-talet

Dagens linjer utgår från behov som fanns på 80-talet och har sedan dess uppdaterats hjälpligt i omgångar. I det nya systemet finns ett större fokus på arbetspendling i både region- och lokaltrafik.

– För det stora flertalet blir det nya systemet långt bättre än det nuvarande. Målet är att vi ska fördubbla bussåkandet senast 2030, menar Burman som återkommer med mer information efter kommunstyrelsens beslut i morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.