Foto: TT.

Socialnämnden riskerar miljonvite

Uppdaterad
Publicerad

Socialnämnden i Umeå måste se till att nattbemanningen på äldreboendet Aktrisen ökar. Annars riskerar nämnden ett vite på en miljon kronor.

Det är IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som kräver att bemanningen ökar på boendet under nätterna. Det ska finnas personal för de dementa på samtliga sex enheter.

Enligt IVO är två enheter obemannad långa perioder varje natt, trots löften om åtgärder. Beslutet innebär också att det ska finnas personal på boendet så att de boende kan få hjälp med att öppna enheternas kodlåsta dörrar om de vill komma ut.

Oanmäld inspektion

IVO gjorde en oanmäld inspektion under 2014 för att kontrollera hur bemanningen såg ut nattetid. Efter inspektionen krävde man bättre bemanning. Socialnämnden fick några månader på sig att förbättra situationen.

Vid en ny oanmäld inspektion 2015 så var situationen lika dålig som tidigare. Nu måste detta åtgärdas, annars riskerar man ett vite på en miljon kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.