Foto: SVT/TT

Kommunen börjar dela ut gratisblöjor

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå kommun kommer att börja dela ut gratis badblöjor. Syftet? Att minska ”olyckor” i bassängerna.

Från och med den 1 april kommer kommunens badhus att dela ut gratis badblöjor till barnfamiljer med småbarn. Det görs i förebyggande syfte – för att slippa förödande konsekvenser.

Det händer att Gunnar Marklund, som är fastighetstekniker, får göra två utryckningar samma helgdag på grund av bajs i barnbassängen på Eddahallen. Bassängen är relativt liten, men när en sådan ”olycka” skett stängs bassängen ändå i minst två timmar. Vid en olycka i stora bassängen måste den renas hela natten.

– Det är ett stort problem när det blir ”olyckor” i våra barnbassänger. Personalen måste stänga av och i värsta fall även tömma bassängen, skura och starta om på nytt, säger Berith Markstedt, avdelningschef för verksamhetsavdelningen vid fritidsförvaltningen, Skellefteå kommun, i ett pressmeddelande.

Personalen kollar sedan värdena i bassängen och ber om ursäkt till besökarna.

Delar ut blöjorna som ett projekt

Badhuspersonalen säger att de flesta föräldrar redan i dag har badblöja på sina barn, men ändå sker ”olyckor”.

– Man kanske badat för länge, inte har haft uppsyn över sitt barn och då händer det kanske något i bassängens grotta.

Utdelningen av gratis badblöjor kommer att pågå under månaderna april till juli, som ett projekt för att slippa förödande konsekvenser och merarbete när ”olyckan” varit framme.

– Alla åtgärder som minskar avbrotten, minskar avbrotten, spar energi och kostnader är av godo, säger Gunnar Marklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.