På Alla hjärtans dag, 14 februari, kommer Mats Jonsson till Dorotea. Foto: SVT/Johannes Klenell

Kulturinsamling gav resultat – Dorotea får författarbesök

Publicerad

Serietecknaren och författaren Mats Jonsson har gjort en bok om livsvillkor i glesbygd och är ute på turné med den. Men i Dorotea fanns inga pengar till besök och därför startades en insamling.

”Ge Dorotea ett författarbesök 2018” var rubriken på insamlingen som serietecknaren Mats Jonsson drog igång.

Han är ute på en bokturné med sin senaste serieroman Nya Norrland. Jonsson kommer själv från Bollstabruk i Ångermanland och boken handlar om att flytta från norra Sverige till Stockholm.

Kommunen sa nej – tog saken i egna händer

Men i Dorotea fick han nej, när han frågade om han fick komma. Där finns inga pengar för författarbesök under året. Då tog Jonsson saken i egna händer och startade en insamling. Det gick så bra att ett besök nu blir verklighet.

– Det kom in 18.000 kronor och det känns ju helt fantastiskt. Dorotea är ju en plats av det slag som den här boken handlar om och det känns som en markering att människor vill bidra till att jag kan prata där, säger Mats Jonsson till SVT.

Författarbesöket blir av ganska snart, den 14 februari kommer han till Dorotea. Och eftersom insamlingen gick så bra räcker pengarna också till ett besök i Arvidsjaur två dagar senare.

Minskad kulturbudget: ”Det är tragiskt”

Gaby Bisping (DKL) är ordförande i kultur- och utbildningsnämnden i Dorotea och förklarar varför kommunen först fick säga nej.

– Budgeten för kultur är minskad med en tredjedel, det är tragiskt, men så verkligheten ser ut. Vi kan inte ta pengar från barnomsorgen eller vården och ge det till författare, säger hon till SVT.

Hon är nu glad över att författarbesöket blir av.

– Jag tycker egentligen att kultur ska vara skattefinansierad, men sådana här insamlingar kan vara ett alternativ, och jag tycker att det är fantastiskt att det gick att ordna, säger Gaby Bisping, som själv ska dit och lyssna på alla hjärtans dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.