Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande står vid ett bygge. Arkivbild. Foto: SVT

Kommunen med på tåget att bygga kollektivhus

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun är med på idén om att skapa ett kollektivhus, men det är människorna som ska bo i huset som behöver driva planerna.

– Om det finns ett seriöst intresse från minst ett 40-tal personer och en förening som gör en intresseförfrågan till kommunen så kan ett kollektivhus i Umeå bli verklighet inom ett par-tre år, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.

Kommunen kan om en intresseförfrågan kommer in försöka sy ihop föreningen med mark och bostadsbolag.

Lättare att hitta mark nära natur

I en enkätundersökning som föreningen Kollektivhus i Umeå gjort värderas närhet till natur högre än närhet till centrum, och enligt Mikael Berglund innebär det att det blir lättare för kommunen att hitta passande mark.

– Umeå har ju en fantastisk rikedom när det gäller boendeformer och det är få kommuner som kan erbjuda den bredd Umeå har. Vi har allt från riktig glesbygd i de norra delarna av kommunen, boende såväl sjöar, hav älv och dessutom stadskärna och byarna i nära anslutning till stan. Så att det skulle finnas ett kollektivhus i Umeå är fullt naturligt, säger Berglund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.