Foto: SVT

Kommunen om Pinchos: ”Det är allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Pinchos i Umeå har sålt alkohol till minderåriga, det är något som gått Umeå kommun obemärkt förbi.

– Vi gör ungefär ett kontrollbesök årligen och vi har inte märkt detta på Pinchos, säger Jenny Wallin, chef livsmedelssäkerhet och serveringstillstånd vid Umeå kommun.

När Umeå kommuns Jenny Wallin, chef för livsmedelssäkerhet och serveringstillstånd, får information om bristfälliga legitimationskontroller på Pinchos i Umeå där flera fall av alkoholförsäljning till minderåriga har skett blir hon bekymrad.

– Det är jättetråkigt och allvarligt, det är en av de viktigaste punkterna att uppfylla, säger Wallin.

Får inte utföra hemliga kontroller

SVT Nyheter Västerbotten har fått ta del av en undersökning utförd av journaliststudenter vid Umeå universitet. De utförde ett test där en 17-åring köpte och hämtade öl i baren utan problem. Kommunen får endast utföra kontrollköp när det gäller försäljning av tobak och folköl. På restauranger med serveringstillstånd så är reglerna annorlunda.

– Vi har inte möjlighet att utföra kontrollköp på samma sätt som studenternas undersökning, det räknas som dold myndighetsutövning och det finns inget stöd i alkohollagen för oss att göra det, säger Wallin.

LÄS MER: Restaurangägaren: ”Jag tror på mina bartenders”

Umeå kommun gör några kontrollbesök per år på de restauranger och nattklubbar som har serveringstillstånd. Vid restauranger gör kommunen ett besök per år eller ibland vartannat år. Nattklubbarna kontrolleras tre gånger årligen, då de prioriterar platser där flest ungdomar vistas.

– Vi gör bokade eller oanmälda kontroller. Oftast har vi inte bokat tid i förväg och presenterar oss på plats. Vi stämmer av exempelvis rutiner och gör en sammanställning av kontrollen innan vi går, förklarar Wallin.

Blir det en rättvis kontroll när de vet att ni är där?

– Nej det blir lite annorlunda, det är vi medvetna om. Men vi har inte kommit fram till ett annat alternativ, förklarar Jenny Wallin.

Serveringstillstånd- kommunens bedömning

När kommunen överlåter serveringstillstånd till nya restauranger så gör de en prövning av verksamheten och personerna bakom. Kommunen kollar så att de uppfyller kraven i alkhollagen.

– Man ska vara ekonomiskt och personligt lämplig, vi tittar även på menyn, kunskap och lokal, förklarar Wallin.

Funderade ni något över Pinchos appsystem?

– Ja, det gjorde vi eftersom det är viktigt att inte servera underåriga.  Vi fick förklarat att legitimationskontroller skulle ske vid uthämtning av alkoholen, att det inte skulle vara så stor skillnad från vanliga restauranger, säger Jenny Wallin.

Kommer kontakta tillståndstagaren

Umeå kommun kommer att kontakta tillståndstagaren för Pinchos i Umeå och presentera uppgifterna. De kommer att be om en redogörelse för deras synpunkter.

– I praktiken är det svårt, vi har personer som är borta. Vi har svårt att samla ihop och göra något på studs. Men vi följer alltid de här rutinerna när vi får in klagomål, avslutar Jenny Wallin.

Om fler restauranger med liknande appsystem kommer söka serveringstillstånd i Umeå kommer kommunen att göra en nogrannare bedömning, enligt Jenny Wallin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.